Záznam o dopravní nehodě - formulář ke stažení

Vzor formuláře "Záznam o dopravní nehodě" vám může velmi usnadnit zaznamenání dopravní nehody pro případné posouzení viny vaší pojišťovnou. Záznam o dopravní nehodě si vytiskněte a vozte ho s sebou ve vašem autě.

Jak používat záznam o nehodě?
Tento záznam o nehodě plně odpovídá modelu vytvořenému Comité Européen des Assurances
(CEA).
Uplatnění při všech dopravních nehodách
JAK POSTUPOVAT PO DOPRAVNÍ NEHODĚ?
Je-li někdo zraněn, zavolat lékaře a policii. Změny poloh na místě nehody jsou dovoleny jen tehdy, pokud jsou nutné k záchraně zraněných nebo k zabezpečení provozu. Bez souhlasu policie mohou účastníci opustit místo nehody jen tehdy, pokud potřebují první pomoc nebo aby přivolali policii. Dále vyplnit a podepsat záznam o nehodě; slouží k záznamu skutkového stavu a pro jeho vyplnění není potřebná dohoda o otázce zavinění. Mohou být uvedeny i protichůdné výpovědi, v nutném případě i na zvláštním listě. Místo nehody z různých úhlů vyfotografovat a eventuálně i přeměřit. Okamžitě předat příslušné pojišťovně.
JAK VYPLNIT ZÁZNAM O NEHODĚ?
Na místě nehody
1. Použijte jen jednu sadu formulářů pro 2 zúčastněná vozidla (dvě sady pro 3 zúčastněná vozidla atd.). Není důležité, kdo formulář dodá a vyplní. Použijte propisovací tužku a pište tak, aby byly čitelné i kopie.
2. Při vyplňování záznamu o nehodě dávejte pozor na následující upozornění:
- otázky v bodě 8 se vztahují na Vaše dotazy o pojištění (pojistka, zelená karta),
- otázky v bodě 9 se vztahují k Vašemu řidičskému průkazu,
- označte přesně místo střetu (bod 10),
- označte křížkem tu variantu (1-17), která se týká Vaší nehody (bod 12) a na konci uveďte počet Vámi označených políček,
- vyhotovte nákres nehody (bod 13).
3. Uveďte eventuální svědky nehody, jejich jména a adresy, zejména pokud se Váš názor liší od ostatních účastníků nehody.
4. Podepište záznam o nehodě a nechte jej podepsat i druhého řidiče. Jeden výtisk předejte druhému účastníkovi a ponechte si druhý za účelem předání Vašemu pojistiteli. Pokud není řidič identický s pojištěným, je třeba záznam o nehodě nechat podepsat i pojištěným.
Doma
- nezapomeňte uvést, kde a kdy by mohlo být vozidlo prohlédnuto odborníkem,
- v žádném případě neměňte údaje na přední straně záznamu,
- formulář předejte bezodkladně příslušné pojišťovně.
Zvláštní případy
- Má-li druhý účastník nehody tentýž formulář, schválený Comité Européen Assurances, ale v jiné řeči, jsou tyto formuláře stejné. Můžete si proto jeho obsah bod po bodu na základě vlastního formuláře přeložit. Z tohoto důvodu jsou jednotlivé body očíslovány.

- Tento formulář slouží také pro nehody bez účasti třetích stran, u havarijního pojištění např. při škodách na vlastním vozidle, při krádeži, ohni.
Formuláře Záznam o dopravní nehodě stahujte zde.